13 Haziran 2007

İSTANBUL BAROSU TOPKAPI SARAYI'NDA



İstanbul Barosu Kültür Sanat Komisyonu adına Yürütme Kurulu Üyesi Av. Yasemin
Eğinlioğlu
tarafından organize edilen Topkapı Sarayı Müzesi gezisi Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın mihmandarlığıyla gerçekleşti.

9 Haziran Cumartesi günü düzenlenen geziye, İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Muammer Aydın, Av. M. Nuri Karahan, Baro Meclis Başkanı Zeki Diren, Meclis Divan Üyesi Av. Süreyya Turan, Kültür Sanat Komisyonu Başkan Yrd. Av. Ümit Başer ve Yürütme Kurulu Üyeleri katıldı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı Baro grubunu sarayın 'İç Bahçesi'nde karşıladı ve 'Saray Okulu Enderun'u kendi üslubuyla etraflıca anlattı. Topkapı Sarayı'nı çabalarıyla güzelleştiren ve Türk kültürünü dış dünyaya objektif ve cesur görüşleriyle tanıtan değerli bilim adamı İlber Ortaylı'ya Kültür Sanat Komisyonu Koordinatörü Av. Muammer Aydın tarafından İstanbul Barosu amblemli bir hediye sunuldu.

Daha sonra bir görevli refakatinde Harem içindeki 'Adalet Kulesi' özel olarak açıldı ve kuleden eski Topkapı Sarayı sınırları içindeki tarihi yapılar İstanbul Vali Yardımcısı ve aynı zamanda Topkapı Sarayı Müze Müdürü, hukukçu Nurullah Çakır tarafından anlatıldı.

Ardından 'Harem' ve 'Hazine' Halkla İlişkiler ve Protokol Sorumlusu Özgür Aytürk tarafından detaylı bir biçimde tanıtıldı.

Topkapı Sarayı ile ilgili anlatılanlar için geniş bilgi internetten 'İlber Ortaylı Milliyet Pazar Yazıları' olarak bulunabilir. Giriş ve rehberlik açısından katılımın sınırlı tutulduğu bu gezinin tekrarı için Kültür Sanat Komisyonu tarafından görüşmeler yapılmaktadır.

Gezinin unutulmayanları arasında 'Adalet Kulesi'nden ve diğer mekânlardan izlenen görkemli İstanbul görüntüleri, 'Harem', 'Hazine' bölümünden 'Kaşıkçı Elması', 'Hançer', 'Şah İsmail Tahtı' ve Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı'nın ve Müze Müdürlüğü yetkililerinin gezi sırasında baro avukatlarına gösterdiği ilgi ve saygı oldu.

Kendilerine İstanbul Barosu adına tekrar teşekkür ediyoruz.

Referans: İstanbul Barosu