16 Kasım 2006

Cemaat Vakıfları

Vakıflar avukatlığı yapıp  mevzuatı bilmek ve bu kurumdan emekli olmaktan çok memnunum .Bu arada bir meslektaşımla devam ettiğim ecrimisil davasını lehimize neticelendirdim .
AB uyum sürecinin önemli adımlarından biri olan Vakıflar yasası, TBMM'de kabul edildi.Cemaat vakıflarına mal iadesi için 1936 beyannamelerinde kayıtlı olma ve Vakıflar Meclisi'nden onay alma şartı getirildi.
Cemaat vakfı tanımına 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ibaresi eklenirken , Türkiye'de yerleşik olmıyan kişilerin cemaat vakıflarının yönetimine girmemesi  hükme bağlandı.
*1936 beyannemelerinde kayıtlı olup,halen tasarruflarında bulunan'namı müstear' veya 'namı mevhumlar' adına kayıtlı taşınmazlarla 1936 beyannamesinden sonra satın alınmış , vasiyet  edildiği, bağışlandığı halde mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tescil edilmiş olan taşınmazlar cemaat vakıfları adına tescil edilebilecek.Ancak bunun için 18 ay içinde başvuru yapma ve Vakıflar Meclisinin olumlu kararı da aranıcak .
*Yabancılar ,Türkiye'de hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre , yeni vakıf kurabilecek. Bu vakıfların yöneticilerinin çoğunluğunun, Türkiye'de yerleşik bulunması gerekecek.
*Kurucularının çoğunluğu yabancı olan vakıfların mal edinmesi,Tapu Kanunu'ndaki sınırlamalara göre yapılacak.Bu çerçevedevakıflar ikibuçuk hektara kadar mal edinebilecek.
*Vakıf yöneticilerinin görevden alınma ve uzaklaştırılmaları mahkeme kararı ile yapılabilecek
.*Yabancılar Türkiye'de kurulan vakıfların yönetim organlarındada görev alabilecek .
*Vakıfların izin almadan mal edinip, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek, işletme ve şirket kurabilecek,kurulmuş şirketlere ortak olabilecek .
*Vakıfların HAYRAT TAŞINMAZLARI HACZEDİLEMİYECEK VE REHNEDİLEMİYECEK . Cemaat vakıflarına ait taşınmazlar, kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan taşınmazlar, talep durumunda Vakıflar Meclisi kararıyla aynı cemaate  ait başka vakfa tahsis edilebilecek .
*Tapu kayıtları üzerinde vakıf şerhi bulunan taşınmazları tasarruf edenlerin mirasçısız ölümleri, kaybolmaları veya terk ve mübadil gibi durumlara düşmeleri durumunda ,bu taşınmazların mülkiyetleri şerhte belirtilen vakfı adına tescil edilecek.
*Vakıflar 'vakıf senedinde yer almak' kaydıyla, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek; yurt dışında şube ve temsilcilik açabilecek ve yurt duşında kurulan kuruluşlara üye olabilecek .
* Vakıfların ,yurt içi ve yurtdışındaki kişi ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alıp yardımda bulunabilecek.
*Vakıf yoluyla meydana gelip de herne surette olursa olsun Hazine ,belediye ,özel idarelerin veya köy tüzelkişiliğinin mülküyetine geçmiş eski eserler mazbut vakfına devredilecek .